fredag 10. september 2010

Porsgrunnskonferansen del 1

Jeg har vært på den årlikge konferansen - i regi av Høyskolen i Telemark som er dyktige til å arrangere og få folk til å møte opp. Det er en god oppfølging for oss som jobber med mennesker.
Målet med konferansen er å videreutvikle kunnskap og tiltak innenfo kultur- og helsesatslingen. Lyst, begeistring og fokus på mulighet er nøkkelen i arbeidet med å gjøre hverandre gode.
- Jeg - har fått nye ideer, bekreftelse på at arbeidet jeg utfører på Rjukan og i Tinn er viktig og at det finnes et hav av muligheter til å sette seg selv og andre i stand til å bedre livskvaliteten og vektlegge hvordan vi sammen kan gjøre hverandre sterke.

I BEVEGELSE
09.00   Åpning ved assisterende fylkeslege Yngve Holmern
09.15   "Mennesket - en bevegelig historie. om behover for bevegelse i psykisk helsearbeid"
             Vi fikk høre Malvern Lumsden, professor i psykisk helsearbeid.
             Om behovet for bevegelse i psykisk helsearbeid" ved Malvern Lumsden, professor i psykisk    
             helsearbeid.
Bevegelse er bra for kropp og sjel/sjel og kropp. Friluftsliv, Thi Gong, musikk med ulike typer rytmer- lysten til å danse, hoppe, slå på trommer, synge, tur i skogen - mulighetene er mange og nytte av bevegelse er stor! Både for fysikken og for psyken.
Behandlin og/eller terapi har to sider:
Få det ut - og bygge opp
1. Bearbeide symptomer og få ting ut
2. Bygge seg opp, utvikle seg og fornye/endre seg.

Diagnosene er mange og det er viktig å sette fokus på hvordan vi forvalter kunnskapen slik at flest mulig kan få anledning til å nyte godt av det som finnes av kunnskap og erfaring på de ulike feltene.
Min erfaring er at hvis vi lager arenaer for samhandling og ivaretar enkeltmennesket, så kan vi klare mye.
Bare innenfor området rus finnes det over 300 diagnoser. Rart at ikke pillemisbruk på bakgrunn legemiddel er tatt med i disse?
Eksemplene er mange på personer med flere ulike legemidler. Eksmpler på at det nytter å trappe ned på medisiner og at det nytter å sette fokus på eget liv og hjelpe folk til å ta i bruk sine egne ressurser, gi mulighet for bearbeiding, bevisstgjøring og utfordringer. Friheten til å være seg selv, ansvaret for egen utvikling, mulighetene, erfaringsutveksling og samspill med terapauter og hjelpeapparat.
Behovet for å utrykke seg, bli sett og hørt er viktig for oss alle. Det finnes mange, - en idebank kan være tingen for å bygge alternativer en kan bruke for å utrykke seg.
Noen av oss trenger hjelp fra psykiatrien til å trene opp evnern sin til å utrykke følelser. Dette arbeidet er viktig fordi det påvirker samspillet med andre mennesker. Det påvikrer barn i skolen, ungdom i utdanning, voksne i arbeid og selve livet om vi ikke er i stand til å utrykke oss.
Å bygge opp livet har mange dimensjoner. Bevegalse er viktig. Det er viktig for hvordan vi oppfatter kroppen vår. Bevegelse utvikler hjernen - særlig når andre beveger seg mot deg - hjernen i bevegelse...
Det gir utvikling. Utvikling for å forstå omverden, både den fysiske og den sosiale.
Det er mange muligheter for hindre hjernen i å stoppe opp. En kan lære seg å spille piano? Musikk, følelser - kobling mellom følelser og teknikk.
Er psykisk helsearbeid bare psykisk?
.......fortsettelse følger.......

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar